F-35 bliver Danmarks næste kampfly og skal fra 2027 overtage efter F-16 kampflyet. Foto: Simon Elbeck.

F-35. Arkivfoto: Simon Elbeck.

På en fabrik i det nordlige Texas foregår et højteknologisk arbejde med at producere F-35 kampfly til blandt andet Danmark.

 

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen har besøgt fabrikken i Fort Worth uden for Dallas sammen med medlemmer af forligskredsen for at se nærmere på det danske F-35-program.

 

”F-35-kampflyene er en stor investering for Danmark, som får betydning for vores forsvar og sikkerhed i mange år frem. Derfor er det også vigtigt, at vi i forligskredsen har en forståelse for, hvordan samarbejdet bag anskaffelsen fungerer. Ikke mindst, fordi vi i forhandlingerne om delaftalerne i forsvarsforliget også kommer til at drøfte, om vi skal anskaffe flere F-35-kampfly. Det kan kun lade sig gøre, fordi Danmark er en del af et stort, komplekst internationalt F-35-program,” siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

 

Danmark tilsluttede sig F-35-programmet tilbage i 1997 og har sidenhen været med til at påvirke udviklingen af flyet. Som partnernation har Danmark indflydelse på videreudviklingen og vedligeholdelse af flyet. F-35-programmet består i øjeblikket af otte partnerlande.

 

F-35-kampflyene bygges af et konsortium ledet af Lockheed Martin, hvor der deltager en række underleverandører fra både USA og Europa. Blandt andet bidrager danske Terma og Multicut til produktionen af F-35-kampfly.

 

F-35 sikrer, at flyvevåbnet også i fremtiden kan være garant for Danmarks sikkerhed. Det er et kraftfuldt og avanceret kampfly, som blandt andet kan identificere og følge andre fly hurtigere og på større afstande, uden at blive opdaget på radar.

 

Med anskaffelsen af F-35 har Danmark fortsat evnen til at hævde dansk suverænitet, til at blive indsat i internationale operationer på niveau med forpligtelserne i forhold til NATO’s krav og ultimativt bidrage til NATO’s kollektive forsvar af dansk og allieret territorium.

 

Danmark har indtil videre modtaget 10 af de 27 nye F-35-kampfly.