På NORDEFCO-mødet i Tórshavn 29.-30. april 2024 underskriver de nordiske lande en ny vision for det styrkede operative.

NORDEFCO landenes forsvarsministre.

Alle lande i det nordiske forsvarssamarbejde NORDEFCO er nu medlemmer af NATO. Den styrkede nordiske alliance markeres, når NORDEFCO 29.-30. april holder forsvarsministermøde i Tórshavn, hvor Danmark og Færøerne er værter og med grønlandsk deltagelse.

 

”Det var et historisk øjeblik, da det svenske flag omsider kunne hejses på pladsen foran NATO-hovedkvarteret i Bruxelles 11. marts 2024. Det var en milepæl for den transatlantiske og europæiske sikkerhed. Med både Sverige og Finland som NATO-allierede står vi stærkere i Alliancen end nogensinde, ligesom det betyder en styrkelse for Norden”, siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

 

De nordiske forsvarsministre underskriver i Tórshavn en ny vision for det styrkede operative samarbejde i Norden som følge af finsk og svensk NATO-medlemskab.

 

”I Norden betyder Sveriges og Finlands medlemskab en ny forsvars- og sikkerhedspolitisk æra. Ikke siden Kalmarunionen har alle de nordiske lande været i samme alliance. Vi har derfor historiske muligheder for at styrke det nordiske forsvars- og sikkerhedspolitiske samarbejde inden for rammen af NATO”, siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

 

Beslutningen om at gennemføre NORDEFCO-forsvarsministermøde i Tórshavn ligger i naturlig forlængelse af det styrkede samarbejde på forsvarsområdet i Rigsfælleskabet.

 

Fakta

  • På NORDEFCO-mødet i Tórshavn 29.-30. april 2024 underskriver de nordiske lande en ny vision for det styrkede operative forsvarssamarbejde som følge af finsk og svensk NATO-medlemskab.
  • Nordic Defence Coorporation (NORDEFCO) blev etableret i 2009 mellem de fem nordiske lande; Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige
  • Formandskabet går på skift mellem Danmark, Finland, Norge og Sverige – Danmark har formandskabet i 2024.