Frontex

Challenger-bidrag afsted til Frontex. Foto: Forsvaret.

Forsvarsminister Trine Bramsen udtaler:

 

”Det er vigtigt, at Danmark stiller op, når Frontex har brug for hjælp. Vi så for nylig en forfærdelig hændelse i Den Engelske Kanal, hvor migranter omkom – både børn og voksne. Vores udsendte på Challengeren har stor erfaring med overvågningsflyvninger i Middelhavet for Frontex, så jeg er sikker på, at de er de rette til også at løse overvågningsopgaven i farvandet mellem Frankrig og Storbritannien.”

 

Det danske Challenger-fly skulle efter planen have været indsat til støtte for Frontex i Middelhavet i december måned, men flyttes efter anmodning fra Frontex nu til Frankrig, hvorfra det vil operere i Den Engelske Kanal. Opgaverne som flyet løser, er de samme som over Middelhavet. Danmark har tidligere i 2021 haft et Challenger-fly indsat under Frontex og har desuden et patruljebådsbidrag indsat i Grækenland med personale fra politiet og Forsvaret.

 

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye udtaler:

 

”Der er heldigvis ved at komme en fælles erkendelse af, at Europa er nødt til at tage vores grænser alvorligt. Jeg er ikke imod migration. Men det skal foregå lovligt, ikke gennem menneskesmuglerne. Derfor støtter regeringen de europæiske lande, der hver eneste dag kæmper imod den organiserede kriminalitet i EU’s grænseområder. Ved at styrke overvågningen i Den Engelske Kanal med det danske Challenger-fly bestræber vi os på at kunne undgå drukneulykker og bidrage til at optrevle menneskesmuglernes forretning.”

 

Overførelsen af Challenger-flyet til Den Engelske Kanal sker i forbindelse med, at Frontex opretter en ny operation langs den franske og belgiske kyst.