Danmark donerer militært udstyr til Ukraine for 3,7 mia. kroner

Foto: Forsvarsministeriet.

Regeringen har besluttet at sende endnu en donationspakke med militært udstyr til Ukraine. Donationspakke XIII indeholder blandt andet artilleri, BMP-2-kampvogne, T-72EA-kampvogne samt panseringeniør- og bjærgningsvogne. Sidstnævnte finansieres i samarbejde med Tyskland.

 

Der er tale om materiel og ammunitionstyper, der er efterspurgt af Ukraine og har afgørende betydning for at Ukraine kan opretholde sin landmilitære kampkraft.

 

Donationspakke XIII giver derudover også støtte til NATO’s Comprehensive Assistance Package og EU's fællesindkøb af artilleriammunition.

 

”Jeg mødtes med min ukrainske kollega tirsdag i Kyiv og blev opdateret dels om situationen i Ukraine, dels om Ukraines behov i kampen mod den russiske invasion. Det er på baggrund af de løbende samtaler med ukrainerne, at den trettende og omfattende danske donationspakke er sammensat”, siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

 

”Dagens donation bekræfter, at Ukraine kan regne med Danmarks ufortrødne støtte i deres frihedskamp. Der er tale om støtte, der er afgørende for, at Ukraine kan fortsætte kampen. Donationen sender også et vigtigt signal til både Ukraine og Rusland om, at vi ikke mister fokus, selvom meget af verdens opmærksomhed i disse dage er rettet mod Israel og Palæstina,” siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

 

På baggrund af Ukraines efterspørgsmål efter yderligere 155mm artilleriammunition lægges der endvidere i Donationspakke XIII op til at donere en større mængde drivladninger og fængrør fra Forsvarets egne lagre. Forsvarskommandoen har vurderet, at donationen ikke umiddelbart vil have konsekvenser for Forsvarets organisation.

 

Donationspakke XIII finansieres af Ukrainefonden, som regeringen etablerede i marts 2023 med støtte fra, SF, DD, LA, K, RV, DF og NB.