Forsvarsminister Troels Lund Poulsen og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen har lørdag besøgt Ukraine.

Det Radikale Venstres forsvarsordfører, Christian Friis Bach, udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, Forsvarsminister Troels Lund Poulsen og konservatives formand, Mona Juul. Foto: Forsvarsministeriet.

Droner, missiler og artilleri. Det er nogle af de kapaciteter som det ukrainske militær efterspørger i kampen mod Rusland, og som den ukrainske forsvarsindustri har kapacitet til at producere.

 

Lørdag har forsvarsminister Troels Lund Poulsen og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen besøgt Ukraine. Forsvarsministeren og hans ukrainske kollegaer, viceforsvarsminister Dmytro Klimenkow og minister for strategiske industrier Oleksandr Kamyshin, underskrevet en hensigtserklæring om, at fremtidige danske donationer kan finansieres via investeringer i den ukrainske forsvarsindustri. 

 

”Vi går i front ved at reservere midler til at donere til Ukraines forsvarskamp ved at investere i den ukrainske forsvarsindustri og mit håb er, at flere lande vil følge vores eksempel. Efter mit besøg hos en række ukrainske forsvarsindustrivirksomheder i Kyiv i marts, er jeg overbevist om, at der er et stort potentiale for et fremtidigt samarbejde, som kan levere efterspurgt materiel til Ukraine, der vil være med til at gøre en forskel på slagmarken og samtidig være med til at opbygge forsvarsindustrien i Ukraine”, siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

 

Med på turen var den konservative formand, Mona Juul, og Det Radikale Venstres forsvarsordfører, Christian Friis Bach, og de danske politikere så konkrete eksempler på nogle af de højt efterspurgte militære kapaciteter, som udvikles og produceres lokalt i Ukraine.

 

“Det er afgørende for Ukraines fremgang på slagmarken, at de har nok våben, ammunition og luftforsvar. Derfor var Danmark et af de første lande, der indgik et sikkerhedstilsagn til Ukraine, der også omfatter et industrisamarbejde. Nu tager vi det næste skridt. Med danske investeringer i Ukraines forsvarsindustri, kan vi sikre hurtigere og mere effektiv militær støtte til frontlinjen. Det vil sikre mere optimale betingelser for Ukraines styrker i deres forsvar mod Ruslands angrebskrig”, siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

 

Konkret skal Danmark via Ukrainefonden finansiere materiel produceret ved ukrainsk industri. I forbindelse med donationspakke XVII blev der afsat 200 mio. kroner til investeringer i den ukrainske forsvarsindustri. Hensigtserklæringen skal bane vejen for udmøntningen af de 200 mio. kroner.  

 

Hensigtserklæringen skal derudover bidrage til at styrke et tættere samarbejde mellem dansk og ukrainsk forsvarsindustri. Flere danske og ukrainske virksomheder er allerede i dialog om samarbejde, og opbygningen af forsvarsindustriel innovationskraft og produktionskapacitet er helt afgørende prioriterer for både Danmark og Ukraines sikkerhed.