Forsvarsministeriet

Forsvarsministeriet.

Danmark og Tjekkiet planlægger også i fremtiden et samarbejde om donationer til Ukraine. Derfor er der indgået en formel samarbejdsaftale – Memorandum of Understanding (MoU) – mellem de to lande.

 

Aftalen beskriver de overordnede rammer for et tættere bilateralt forsvarssamarbejde på en række områder. Kernen af samarbejdet handler om at sikre våben og militært udstyr til Ukraine af høj kvalitet og med levering hurtigst muligt.

 

”Vi har allerede sendt markante militære donationer til Ukraine i samarbejde med Tjekkiet. Donationer, som ukrainerne har stærkt brug for. Med den her aftale understreger vi det gode samarbejde med tjekkerne og skaber samtidig rammer for flere donationer via Tjekkiet”, siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

 

Både i forbindelse med Donationspakke XII og XIII i efteråret blev der taget beslutning om donationer af våben, ammunition og materiel via Tjekkiet.

 

Samarbejdsaftalen betyder, at kommende donationer til Ukraine vil følge samme finansieringsmodel som tidligere, hvor Danmark overfører finansiering til Tjekkiets forsvarsministerium, der varetager den direkte kontakt og kontrakt med den nationale våbenindustri for hver donation. Det vil betyde, at det tjekkiske forsvarsministerium gennemfører kontrol med produktion, levering og betingelser mv.

 

”Et tæt bilateralt samarbejde mellem Tjekkiet og Danmark er et betydeligt skridt mod at sikre en uafbrudt strøm af militær assistance til Ukraine. Samarbejdet adresserer Ukraines nuværende presserende behov og bidrager samtidig til en transformation af de ukrainske væbnede styrker mod vores fælles NATO-standarder, alt imens det giver Ukraine en teknologisk overlegenhed på kampladsen”, siger den tjekkiske viceforsvarsminister, Daniel Blažkovec.

 

Samarbejdsaftalen åbner derudover op for en tættere dialog mellem Danmark og Tjekkiet på det forsvarspolitiske område og et øget samarbejde mellem dansk og tjekkisk forsvarsindustri.