F-16 Fighting Falcon på stribe over Island.

F-16. Foto: Forsvarsgalleriet.

De første danske F-16-kampfly forventes at blive overdraget til Ukraine til sommer.

 

Det er meldingen fra den internationale flyvevåbenkoalition, som med Danmark, Nederlandene og USA i spidsen koordinerer den igangværende F-16-træning og forberedelserne til overdragelsen af de første F-16-kampfly til Ukraine.

 

”Det er svært at lægge en fast tidsplan for donationen F-16-kampfly, fordi der er flere betingelser, som skal være opfyldt, for at Ukraine kan bruge de donerede fly. Men jeg har orienteret forligskredsen om, at vi nu arbejder på, at det går op i en højere enhed til sommer, hvor vi forventer at kunne overdrage de første F-16-kampfly til Ukraine, hvis forberedelserne forløber som planlagt” siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

 

Den endelige overdragelse af de første danske F-16-kampfly afhænger blandt andet af, at de ukrainske piloter og det nødvendige ukrainske støttepersonel er færdiguddannet, samt at den fornødne logistik og infrastruktur er på plads i Ukraine. Det arbejdes der hårdt på at sikre i den internationale flyvevåbenkoalition til støtte for Ukraine.

 

Danmark har stået i spidsen for koalitionen sammen med Nederlandene og USA siden koalitionens etablering i efteråret 2023.

 

Flyvevåbenkoalitionen (Air Force Capability Coalition) er dannet i rammen af den amerikanskledede Ukraine Defense Contact Group og fokuserer indledningsvist på tilvejebringelsen af en F-16-kampflyskapacitet i Ukraine.

 

Air Force Capability Coalition Statement

Air Force Capability Coalition Statement on Ukraine’s Future F-16 Capability

On February 21, 2024, the Air Force Capability Coalition (AFCC) Steering
Group met to discuss progress of Ukraine’s F-16 program, including the
AFCC’s work to train the Ukrainian Air Force to operate, service, and
maintain F-16 fighter aircraft. AFCC members coordinate to meet the
requirements to ensure Ukraine receives a fully functional F-16 capability,
including Denmark’s initial donation of aircraft in the Summer of 2024, and
other Allied donations later this year. The AFCC reaffirmed its unwavering
support to help Ukraine protect its skies.