Fregatten Niels Juel var i juni 2020 i Grønland for at operere under Arktisk Kommando og bidrage til suverænitetshævdelsen og overvågning af farvandet.

Fregatten Niels Juel var i juni 2020 i Grønland for at operere under Arktisk Kommando og bidrage til suverænitetshævdelsen og overvågning af farvandet. Foto: Iben Valery.

Forsvarsministeren vil bruge mødet til at fremhæve Danmarks indsats i Arktis og Nordatlanten som værende vigtig for hele Alliancens overblik i området.

 

"NATO roser den danske indsats i Arktis – og finder den væsentlig. Men som det er i dag, tæller vores kapaciteter i Arktis ikke fuldt med, når NATO bedømmer, hvad vi stiller med til NATO - og dermed ikke i forhold til den byrde, vi bærer for den fælles sikkerhed. Det hænger i mine øjne ikke rigtigt sammen. Derfor har jeg også rejst problemstillingen over for NATO’s generalsekretær," siger hun.

Fra dansk side er der derudover fokus på overtagelsen af NATO’s kommende mission i Irak, som Danmark skal lede fra december. Det er en mission, der er vigtig for hele Alliancens sikkerhed og tryghed.

Forsvarsminister Trine Bramsen siger:

"Jeg er glad for at kunne fortælle mine kollegaer i NATO, at de danske forberedelser til at overtage missionen går godt, og at Forsvaret er klar til at løfte den meget store opgave, det bliver. Vi er klar over, at sikkerhedssituation i Irak er skrøbelig. Det er den, vi skal være med til at gøre bedre ved at forhindre, at terrorister vinder nyt terræn i Irak. Det er i hele NATO’s interesse."