artillerisystem Caesar

Artillerisystem med 155 mm ammunition. Foto: Forsvarsgalleriet.

Ukraine har akut behov for særligt artilleriammunition i kampen mod Rusland. Derfor har regeringen besluttet at bidrage med 100 mio. kroner til et fælles europæisk indkøb af 155 mm artilleriammunition.

 

”Ukrainerne står fortsat i en situation, hvor de akut mangler artilleriammunition. Det skal vi gøre noget ved, og med det her bidrag tager Danmark – i samarbejde med en række andre EU-lande – ansvar for at forsyne Ukraine med 155 mm ammunition til deres artilleri. Danmark vil bidrage til flere fællesindkøb af ammunition og er fortsat parat til at støtte Ukraine på den lange bane”, siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

 

Indkøbet foretages i regi af Det Europæiske Forsvarsagentur (EDA), som Danmark blev optaget i den 23. marts 2023. Projektet om fællesindkøb af ammunition danner den overordnede ramme for og mandat til, at medlemsstaterne kan gennemføre fællesindkøb af ammunition. Projektet løber over 8 år, og EDA er kontraktindehaver og koordinerer indkøbene.

 

Under projektet kan der gennemføres konkrete fællesindkøb, som medlemsstaterne fra gang til gang tager individuel stilling til, hvorvidt de ønsker at bidrage til.

 

”Det er helt afgørende, at hjælpen til Ukraine er funderet i et bredt samarbejde mellem allierede lande – herunder gennem fællesindkøb. Med afskaffelsen af EU-forsvarsforbeholdet sidste år har Danmark fået mulighed for at deltage fuldt ud i det europæiske forsvarssamarbejde, herunder i EDA. Det bidrager både til at hjælpe Ukraine men også til at styrke dansk og europæisk sikkerhed på længere sigt,” siger Troels Lund Poulsen.

 

EDA forventer, at ammunitionen leveres i 2024. Danmarks bidrag på 100 mio. kroner til fællesindkøbet af artilleriammunition til Ukraine blev afsat i Donationspakke XI og finansieres under Ukrainefonden.