britisk ledede International Fund for Ukraine (IFU)

Foto: Forsvarsministeriet.

I dag har den britisk ledede International Fund for Ukraine (IFU) præsenteret en stor donationspakke, der indeholder midler til produktion og indkøb af luftværn, artilleriammunition, droner, materiel til elektronisk krigsførelse og reservedele.

 

Donationspakken skal understøtte en øget produktion af relevant materiel og ammunition til Ukraine. Dette vil tage tid at få produceret, men er et vigtigt bidrag til den mere langsigtede støtte til Ukraines kamp.

 

”Denne donation er en stor håndsrækning til den ukrainske frihedskamp. Det er materiel, som er særdeles efterspurgt af Ukraine, så vi kan være stolte over at være en del af denne betydelige fælles donation. Det er substantielle donationer af kapaciteter, som kan få afgørende betydning på kamppladsen. Et tæt internationalt samarbejde er essentielt for Ukraines kamp for frihed,” siger fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

 

Udover briterne og Danmark står Norge, Sverige og Nederlandene også bag donationspakken. Desuden har Island og Litauen bidraget til fonden med finansiering.
 

Den britisk ledede fond er et resultat af donorkonferencen #CopenhagenUkraine, som Danmark, Ukraine og Storbritannien stod i spidsen for i august 2022. Her mødtes 26 lande i København og lagde sporene for en ambitiøs, målrettet og langsigtet støtte til Ukraine – herunder International Fund for Ukraine.

 

Den britisk ledede fond supplerer samarbejdet i den såkaldte Ukraine Defense Contact Group (UDCG) om støtte til Ukraine. UDCG mødtes tirsdag i Bruxelles, under ledelse af den amerikanske forsvarsminister Lloyd Austin, for at drøfte den fortsatte støtte til Ukraine.

 

”Danmark har siden invasionens begyndelse været en markant bidragsyder til den ukrainske frihedskamp, og det skal vi fortsat være. Vi har for nyligt doneret vores samlede artilleri i form af 19 CAESAR-artilleripjecer og netop indgået en aftale med Tyskland og Nederlandene om at donere flere end 100 Leopard 1 kampvogne til Ukraine,” siger fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen.