Det danske træningsbidrag til støtte for ukrainsk forsvar – Storbritannien

Foto fra dansk træningsbidrag til støtte for ukrainsk forsvar. Træning i Storbritannien. Foto: Simon Elbeck.

Minerydningskøretøjer, minerydningslanger, ammunition, feltbroer samt finansielt bidrag til indkøb af luftforsvar. Det er blandt andet indholdet af den nye danske donationspakke, som Udenrigspolitisk Nævn (UPN) har givet sin opbakning til i dag.

Ruslands brutale invasion af Ukraine kræver, at Danmark fortsætter sin støtte og regeringen har derfor med bred opbakning fra Folketinget sammensat endnu en militær donationspakke til Ukraine. Donationspakken er den foreløbigt største fra Danmark og skal understøtte den forestående ukrainske offensiv. Donationspakken er betinget af, at der gives bevillingsmæssig hjemmel fra Finansudvalget.

”Vi ved, at russerne har forskanset sig i de besatte områder i Ukraine med skyttegrave, minefelter og andre forhindringer, der skal standse en ukrainsk offensiv. Materiellet i donationspakken er vigtigt for at bane vejen for ukrainske kampvogne og det pansrede infanteri i frontlinjen. Samtidig styrker vi indsatsen for vedligehold af centrale kapaciteter”, siger fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

“Den ukrainske kampgejst er imponerende. Ukraine kæmper for hele Europas sikkerhed, og behovet for militær støtte er fortsat akut. Det mærkede jeg selv, da jeg i sidste uge mødtes med min ukrainske udenrigsministerkollega i Odesa. Den nye militære donationspakke er vores største til dato, og den samlede danske støtte er nu oppe på næsten 11 mia. kr. Danmark løfter i den grad vores del af ansvaret”, siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

Udstyr til en kommende offensiv
Pakken indeholder bl.a. pansrede køretøjer som er bygget til at modstå miner, og udstyr som kan bistå med minerydning. Derudover indeholder pakken minerydningsslanger, som kan anvendes til gennembrydning af minefelter.

Der doneres også specialkøretøjer til blandt andet bjærgning af kampvogne og gennembrydning af hindringer.

”Danmark er med til at skabe de bedst mulige betingelser for, at Ukraine kan få succes med en kommende offensiv og på længere sigt en succesfuld ukrainsk forsvarskamp,” siger fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

Derudover indeholder pakken feltbroer, ammunition, mørkekampsmateriel og finansielle bidrag til støtte for luftforsvar i samarbejde med allierede lande, samt ikke-dødbringende støtte såsom brændstof, bromateriel, førstehjælpsudstyr og feltrationer i rammen af NATO.

”Jeg er meget glad for, at et bredt flertal i Folketinget står sammen om at hjælpe ukrainerne med deres frihedskamp. Det er en stor donationspakke, som vi sender afsted. Indholdet af donationspakken er materiel, som Ukraine specifikt har anmodet om. Jeg er stolt af, at vi i Danmark kan imødekomme det ønske,” siger fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

De seneste år har Danmark doneret våben og materiel til Ukraine for ca. 9,5 mia. kroner – donationer, der har bidraget til Ukraines frihedskamp.

Donationspakkens indhold:
  • Pansrede bjærgnings- og ingeniørkøretøjer
  • Minerydningskøretøjer som kan modstå miner og anvendes til minerydning
  • Minerydningsslanger
  • Minerydningsplejle
  • Mortérgranater
  • Ammunition til Carl Gustav dysekanon
  • Mobile feltbroer
  • Natbriller
  • Afsatte midler til indkøb af luftforsvar
  • 50 mio. Euro til NATO støtte til Ukraine med ikke-dødbringende materiel