Troels Lund Poulsen

Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen til EU-forsvars- og udenrigsministermøde. Foto: Forsvarsministeriet.

Fungerende forsvarsminister, Troels Lund Poulsen, deltog i dag i et fælles EU-forsvars- og udenrigsministermøde sammen med udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.  

 

Her var Ukraines akutte behov for ammunition på programmet. Ukraine har et stort behov for især artilleriammunition i kampen mod Ruslands aggression. Samtidig er den fortsatte støtte udfordret af, at udbuddet og produktionskapaciteten på forsvarsområdet i Europa – ikke mindst på ammunitionsområdet - langt fra står mål med efterspørgslen. Der er bred opbakning hos medlemslandene om, at EU skal bidrage til at imødekomme Ukraines ammunitionsbehov på den korte og lange bane.  

 

”Ukraine står i en situation, hvor de mangler ammunition lige nu. Det skal vi gøre noget ved. Danmark har fra starten af krigen, været et af de mest aktive donorlande. Derfor er jeg glad for, at EU’s forsvars- og udenrigsministre har besluttet en række initiativer, der skal støtte Ukraine med ammunition på kort og længere sigt. Samtidig er det vigtigt, at vi arbejder for at styrke den europæiske forsvarsindustri,” siger fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

 

”Det er afgørende, at vi i EU i dag er nået til enighed om at sikre en hurtig og vedvarende forsyning af ammunition til Ukraine, hvor vi både donerer fra medlemslandenes lagerhylder her og nu, men også puljer vores købekraft gennem fælles EU-indkøb. Donation af ammunition er nødvendig for at sikre, at det materiel vi allerede har doneret også kan gøre en reel forskel på slagmarken,” siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.  

 

Behovet for at øge den europæiske forsvarsindustris produktionskapacitet på længere sigt blev også drøftet.  

 

Den samlede pakke, som forsvars- og udenrigsministrene blev enige om at arbejde videre med, indeholder tre spor.   

 

Spor 1: Der øremærkes én mia. euro fra Den Europæiske Fredsfacilitet (EPF) til refusion for donationer fra medlemslandenes egne lagre her og nu.  

 

Spor 2: Der øremærkes yderligere én mia. euro fra EPF til refusion for medlemslandenes bidrag til fællesindkøb af ammunition til Ukraine.   

 

Spor 3: Der skal igangsættes initiativer for at øge produktionskapaciteten i den europæiske forsvarsindustri på længere sigt.