Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen og hans tyske kollega Boris Pistorius.

Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen og hans tyske kollega Boris Pistorius. Foto: Forsvarsministeriet.

Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen havde i dag mulighed for at møde nogle af de ukrainere, der netop nu bliver uddannet til at betjene de godt 100 Leopard 1 kampvogne, som Danmark donerer sammen med Nederlandene og Tyskland.

”Det her er en stor og vigtig donation til Ukraine. Fra mit besøg i Ukraine for nogle uger siden ved jeg, at ukrainerne ser frem til at modtage kampvognene og træningsaktiviteten er endnu et stort skridt på vejen mod, at vi kan sende dem til Ukraine”, siger fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

Ministeren besøgte træningsaktiviteten sammen med sin tyske kollega, Boris Pistorius, og de to ministre fik både mulighed for at tale med ukrainere og danske og tyske instruktører. Træningsaktiviteten er en del af den fælles donation sammen med Tyskland og Nederlandene, som blev annonceret tilbage i februar.

”Det er en donation, som ukrainerne efterspørger og som passer godt til det øvrige ukrainske materiel. Det har min ukrainske kollega Oleksii Reznikov bekræftet over for mig ved flere lejligheder. Vores samarbejde om donationen af et så stort antal Leopard 1 kampvogne går fint i spænd med andre landes levering af kampvogne til Ukraine, og det vores fælles projekt understreger vigtigheden af samarbejdet mellem nationer og industrien. Det er helt afgørende for den fortsatte støtte til Ukraine,” siger Troels Lund Poulsen.

Udover uddannelse og træning i kampvognene medfølger der reservedele og en ammunitionspakke. En del af de mindst 100 kampvogne er ved at blive istandsat hos Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft, men de første er altså taget i brug til træning af ukrainerne.

Første delmål i projektet er fortsat at kunne levere Leopard 1 kampvogne til to bataljoner – svarende til cirka 80 kampvogne – over de kommende måneder. Derudover annoncerede Danmark og Nederlandene i april, at man vil donere 14 Leopard 2 kampvogne, som ventes overdraget til Ukraine i begyndelsen af 2024.