Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen har i dag besøgt sin kollega den ukrainske forsvarsminister Oleksii Reznikov i Odessa

Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen på besøg i Odessa. Foto: Forsvarsministeriet.

I dag har fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen besøgt Odessa i det sydvestlige Ukraine. Her fik han mulighed for at se en af de danske donationer, som har haft stor betydning for ukrainernes frihedskamp.

”Danmark har gennem hele krigen været en trofast støtte til Ukraine og vores donationer har med Ukraines og vores allieredes egne ord gjort en stor forskel. Der er én særlig dansk donation til Ukraine, der har haft en særlig betydning, nemlig donationen af Harpoon missilsystemet, som vi har talt om i dag. Det har været bevægende at få førstehåndsberetninger om, hvordan denne danske donation har gjort en forskel”, siger fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

I det sene forår sidste år donerede Danmark langtrækkende Harpoon kystforsvarsmissilsystemer og missiler til Ukraine. Tidligere var den militære situation i det vestlige Sortehav kritisk, da Rusland havde herredømmet fra søsiden, som de brugte til at nægte ukrainsk militær og civil sejlads samt til at bombe ukrainske byer fra havet. Det var de danske Harpoon-systemer med til at ændre.

”Danmark har indtil nu støttet Ukraine med militær støtte for ca. 6,2 mia. kr., og med den nyetablerede Ukrainefond lægger vi op til at fastholde et højt niveau for den militære støtte til Ukraine. Det skal gøre en reel og mærkbar forskel for ukrainerne. Deres kamp er også vores kamp,” siger Troels Lund Poulsen.

Under besøget i Odessa deltog fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen blandt andet i en kranselægningsceremoni ved monument for faldne soldater i Ukraine.
 
”Det er min første tur til Ukraine i dag, og det er meget overvældende at opleve på nært hold det mod og den tapperhed, som den ukrainske befolkning udviser hver dag. Men der er fortsat akut behov for støtte til Ukraines forsvarskamp. Desværre ser det ud til at krigen trækker ud. Ukrainerne skal vide, at vi i Danmark og vesten ikke vakler i vores støtte til den ukrainske frihedskamp”, siger Troels Lund Poulsen.