Det seneste år har Danmark doneret våben og materiel til Ukraine for næsten 5 mia. kr.

Det seneste år har Danmark doneret våben og materiel til Ukraine for næsten 5 mia. kr.

Pansrede køretøjer, droner, træning af ukrainske soldater, vinterudrustning og landbaseret kystforsvar. Det er nogle af de våben- og materiel-donationer, som Danmark har sendt til Ukraine det seneste år. Donationer som har haft stor betydning for ukrainernes frihedskamp.

 

”Sidste sommer var storbyen Odessa og den ukrainske sortehavskyst under voldsomme angreb fra russiske krigsskibe. Danmark udviklede Harpoon-kystforsvarssystemet, så det passede til ukrainske forhold og donerede sammen med andre lande missiler, som gav ukrainerne mulighed for at forebygge russiske angreb i Sortehavet”, siger fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

 

Danmark har siden krigens begyndelse været et af de mest aktive donorlande relativt til vores størrelse. I løbet af det første år har Danmark doneret våben og materiel for næsten 5 mia. kroner, men af operative hensyn har den danske regering hidtil anlagt en restriktiv kommunikationslinje om donationerne. I dag er Udenrigspolitisk Nævn (UPN) blevet orienteret om, at regeringen fremover vil anlægge en mere åben kommunikation på linje med en række andre lande.

 

”Danmark har været et af de mest aktive donorlande siden krigens begyndelse, og jeg er rigtig glad for, at et stort flertal af danskerne bakker op om både den militære og den humanitære hjælp til Ukraine. Nu er vi nået til et punkt, hvor Forsvarets Efterretningstjeneste vurderer, at vi kan fortælle mere om danske donationer, så danskerne får et mere fyldestgørende billede af, hvad den danske hjælp har betydet for Ukraine og hvorfor der fortsat er brug for mere støtte” siger Troels Lund Poulsen.

 

Siden februar sidste år har Danmark bl.a. doneret et stort antal pansrede mandskabsvogne, et større antal droner og artillerigranater samt missiler til luftforsvar.  Senest har Danmark doneret alle nyindkøbte CAESAR artillerisystemer og sammen med Tyskland og Nederlandene arbejdes der på en stor fællesdonation af flere end 100 Leopard 1A5-kampvogne.

 

”De danske donationer har været en håndsrækning til ukrainernes kamp mod Putins Rusland. Men vi er nået til et punkt, hvor vi har brugt de reserver, som blev afsat i det nationale kompromis sidste år. Der er brug for mere støtte, og derfor ser regeringen på en model, hvor vi fortsat kan støtte Ukraine på et højt niveau. Det håber jeg, Folketingets øvrige partier vil bakke op om,” siger Troels Lund Poulsen.

 

Faktaark: Militære donationer og støtte for knap 5 mia. kr. til Ukraine (pdf)