Forsvarsministeriet

Forsvarsministeriet.

Med bred opbakning fra Folketinget besluttede regeringen i januar at donere Forsvarets CAESAR-artilleri til Ukraine. Donationen blev ledsaget af uddannelse og træning af de kommende ukrainske brugere. Den uddannelse og træning er nu afsluttet, og ukrainerne er klar til at tage systemet i brug.

”Det her er en stor og meget betydningsfuld donation, som er meget efterspurgt af Ukraine. Der er ingen tvivl om, at der er brug for det og med afslutningen af trænings- og uddannelsesforløbet, kan ukrainerne tage det i brug på slagmarken, hvor det vil gøre en tydelig forskel”, siger fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

Regeringen valgte tidligere på året at donere alle Forsvarets 19 franskproducerede CAESAR-artilleripjecer til Ukraine. Der er tale om et nyudviklet artillerisystem, som fortsat var under implementering i det danske forsvar. Det har betydet, at der var en række tekniske udfordringer med systemet, som har skulle håndteres i samarbejde med producenten og ukrainerne.

I dag havde den fungerende forsvarsminister mulighed for at besøge det sidste hold ukrainere under uddannelse på Oksbøl Kaserne. Sammen med forsvarsforligskredsen og medlemmer af forsvarsudvalget og Udenrigspolitisk Nævn havde ministeren mulighed for at møde instruktører og ukrainere, og det gjorde stort indtryk.

”Danmark har gennem hele krigen været en aktiv støtte af Ukraine, og vores donationer har med ukrainernes egne ord gjort en stor forskel. Danmark har indtil nu støttet Ukraine militært for cirka 6,2 mia. kroner. Med den nyetablerede Ukrainefond lægger vi op til at fastholde et højt niveau for støtten til Ukraine. Det skal gøre en reel og mærkbar forskel for ukrainerne”, siger Troels Lund Poulsen.

Artillerisystemet ventes leveret til Ukraine i løbet af de kommende uger.