Pansret minerydningskøretøj PNMIRK.

Foto: Forsvarsgalleriet.

Med træning, uddannelse, materiel og finansiel støtte vil Danmark fortsætte med at bidrage til at opbygge Ukraines evne til minerydning i de befriede områder.

 

Det skrev forsvarsminister Troels Lund Poulsen under på i dag på NATO’s forsvarsministermøde i Bruxelles.

 

”Danmark har fra invasionens begyndelse taget et stort ansvar for at bidrage til Ukraines frihedskamp, og det vil vi selvfølgelig fortsætte med. Der er stadig et stort behov for at træne og støtte ukrainske soldater mod Ruslands brutale og uprovokerede aggressioner. Og når vi samarbejder på tværs af partnere og allierede, kan vi styrke indsatsen omkring støtte og træning, så vi kan fremme sikkerheden for soldater og civile i Ukraine” siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

 

Danmark har tilsluttet sig den litauisk-ledede minerydningskoalition, der har til formål at bidrage til opbygningen af det ukrainske forsvars minerydningskapaciteter. Det er i regi af denne koalition, at hensigtserklæringen er underskrevet. Koalitionen er tilknyttet samarbejdet i Ukraine Defence Contact Group (UDCG), som ledes af USA og Ukraine.

 

Ud over Danmark er Belgien, Finland, Grækenland, Irland, Island, Italien, Japan, Kosovo, Kroatien, Litauen, Moldova, Polen, Slovakiet, Spanien, Sverige, Tjekkiet og Ukraine en del af minerydningskoalitionen.

 

Som en del af minerydningskoalitionen kan Danmark sammen med flere lande medvirke til at styrke indsatsen på minerydningsområdet. Danmark har tidligere doneret minerydningsudstyr til Ukraine gennem donationspakker, ligesom Danmark har bidraget til træning af ukrainske soldater i minerydning.