artillerisystem Caesar, som Danmark donerede til Ukraine

Foto af artillerisystem som Danmark tidligere har doneret til Ukraine. Foto: Forsvarsgalleriet.

Danmark sender nu sin største økonomiske donation til Ukraine siden Ruslands invasion i februar 2022. I alt udgør det danske bidrag 5,8 mia. kroner. Udgifterne fordeler sig med 4,3 mia. kr. i 2023, 1,4 mia. kr. i 2024 og 52 mio. kr. i 2025.

 

Donationspakke XII finansieres af Ukrainefonden og bidrager i samarbejde med internationale partnere med en række efterspurgte kapaciteter, der kan understøtte Ukraines militære forsvar i form af bl.a. kampvogne, infanterikampkøretøjer, kampvognsammunition og antiluftskyts.

 

Donationspakken er betinget af, at der gives bevillingsmæssig hjemmel fra Finansudvalget.

 

– Det er helt afgørende, for at Ukraine kan blive ved med at forsvare sig mod Ruslands ulovlige invasion, at lande som Danmark fastholder sin militære og økonomiske støtte til Ukraine. Det gør vi nu med det hidtil største danske økonomiske bidrag i regi af gruppen af lande, der under amerikansk ledelse mødes løbende på basen i Ramstein, siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

 

Forud for det kommende møde i Ukraine Defense Contact Group i Ramstein orienterede forsvarsministeren og udenrigsministeren i dag Det Udenrigspolitiske Nævn om donationen.

 

– Med dagens donationspakke bevæger vi os ind i en ny fase. Vi har efter mere end halvandet års krig snart tømt Forsvarets lagre. Derfor ser vi nu ind i mere målrettede fællesindkøb og internationale samarbejder, som er skræddersyede til Ukraines behov her og nu, siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.