Under besøget hos de danske styrker 18. til 19. september 2007 får ministeren lejlighed til at møde de cirka 320 danske soldater, der indgår i NATO’s operation i Kosovo (KFOR).

 

Ud over at besøge de danske soldater mødes forsvarsministeren med chefen for EU’s planlægningsmission i Kosovo, Casper Klynge, chefen for KFOR, generalløjtnant Xavier de Marnhac, chefen for Multinational Task Force North, brigadegeneral Eric Arnaud, samt stedfortræderen for FN’s generalsekretærs særlige udsending i Kosovo, general Steven Schook. Hovedpunkterne for møderne er den politiske udvikling i Kosovo og i regionen, FN’s statusforhandlinger vedrørende Kosovos fremtidige status, KFOR’s fremtid samt sikkerhedssituationen.

 

Under møderne er der blevet udtrykt stor anerkendelse af de danske soldaters indsats, ligesom ministeren har fået et godt indtryk af den øjeblikkelige situation i Kosovo.

 

I forbindelse med besøget udtaler forsvarsministeren:

”Det er positivt endnu engang at se, hvilket engagement og målrettethed vores soldater lægger for dagen i forbindelse med deres udførelse af opgaver i Kosovo. De er med til at sikre den fredelige udvikling i Kosovo, som Danmark i mange år har arbejdet for. Kosovo er et vigtigt indsatsområde for Danmark, hvor danske soldater fortsat daglig gør en forskel.”

 

Fakta om KFOR: KFOR’s opgave er overordnet set at etablere sikre omgivelser for Kosovos befolkning og internationale organisationer med henblik på fortsat demokratisk udvikling af et multietnisk Kosovo.
Danmark har bidraget med et militært kontingent til KFOR siden 1999. Det danske kontingent (DANCON) i Kosovo bor i en lejr ca. 2 kilometer vest for Mitrovica. Lejren kaldes Camp Olaf Rye.