Dermed er amerikanske Joint Strike Fighter fortsat en kandidat i det danske kampflyvalg sammen med svenske Gripen og fælleseuropæiske Eurofighter.

 

Den nye Joint Strike Fighter aftale blev underskrevet på den amerikanske ambassade i København under overværelse af den amerikanske ambassadør, James P. Cain, samt repræsentanter fra bl.a. amerikansk industri og de fire industrielle partnere i Danmark, A.P. Møller–Mærsk A/S, Terma A/S, Systematic Software Engeneering A/S og GPV Group A/S.

 

Joint Strike Fighter aftalen er især til gavn for de danske virksomheder i projektet, som over de kommende år har muligheder for at hjemtage industriordrer for et milliardbeløb.

 

De øvrige deltagere i Joint Strike Fighter projektet er USA, Storbritannien, Italien, Tyrkiet, Australien, Holland, Canada, Norge.

 

Det er endnu ikke besluttet, om der skal anskaffes en afløser for de danske F-16 kampfly i perioden 2015-2020, og i givet fald hvilken af de tre kandidater det bliver. Denne beslutning forventes truffet senest i 2009 i forbindelse med de politiske forhandlinger om det næste forsvarsforlig.

 

For yderligere oplysninger om Joint Strike Fighter aftalen henvises til aktstykke nr. 79 under Finansudvalgets dokumentsamling på Folketingets hjemmeside.