To danske rådgivere fra den nordiske rådgivnings- og koordinationsstab – Nordic Advisory and Coordination Staff (NACS) besøgte den 16. november Kenyas bidrag til den regionale sikkerhedsarkitektur – Kenya Rapid Deployment Capability (KRDC). Danmark kan i fremtiden få en rolle i opbygningen af KRDC.

Mobile militærstyrker
En Rapid Deployment Capability er en dedikeret militærstyrke på ca. 1500 personer, der hurtigt kan indsættes, hvor der måtte være behov for det. Ideen med disse Rapid Deployment Capabilities er:
 

  • at skabe en permanent styrke på højt beredskab, som kan indsættes i en potentiel folkemordsituation eller som militær støtte til katastrofehjælp
  • at tilbyde en transformationsproces for opstillende lande

 
KRDC er den af regionens Rapid Deployment Capabilities, som er længst i sin udvikling. KRDC har en målsætning om, at være fuldt operativ fra 2013, og i den forbindelse er opbygningen og træningen essentiel for den videre udvikling. Uganda og Rwanda er også ved at opbygge Rapid Deployment Capabilities – og Sudan har udtrykt interesse for at etablere en styrke.
 
Opbygningen af Rapid Deployment Capabilities er en forudsætning for, at East Africa Standby Force (et af fem regionale kontingenter under den Afrikanske Union – AU) kan operere effektivt. Rapid Deployment Capabilities kan nemlig være fortrop for en egentlig indsættelse af Eastern Africa Standby Force eller som selvstændig indsættelse under FN- eller AU-mandat.