Forsvarsminister Gitte Lillelund Bech er sammen med landsstyreformand i Grønland Kuupik Kleist og lagmand på Færøerne Kaj Leo Holm Johannesen nået til enighed om, at Værnsfælles Arktisk Kommando placeres i Nuuk med et forbindelseselement i Tórshavn. Sammenlægningen af Grønlands Kommando og Færøernes Kommando er en udløber af det seneste forsvarsforlig. Partierne bag forsvarsforliget gav torsdag deres opbakning til placeringen af Værnsfælles Arktisk Kommando i Nuuk.

”På mit møde i mandags med landsstyreformand Kuupik Kleist og lagmand Kaj Leo Holm Johannesen var vi enige om at placere Værnsfælles Arktisk Kommando i Nuuk med et forbindelseselement i Tórshavn. Derfor glæder det mig også, at forligspartierne i dag entydigt gav deres opbakning til dette, så vi nu kan komme i gang,” udtaler forsvarsminister Gitte Lillelund Bech.

Den fælles forståelse med Grønland og Færøerne om placeringen af Værnsfælles Arktisk Kommando bygger på flere faktorer, herunder nærheden til forsvarets primære samarbejdsparter: det grønlandske landsstyre og politimesteren i Grønland og de færøske myndigheder.

”Jeg er glad for min positive dialog med Kuupik Kleist og Kaj Leo Holm Johannesen om tilpasningen af forsvarets kommandostruktur i Grønland og på Færøerne. Forsvaret løser en lang række vigtige opgaver i Nordatlanten og Arktis, og med denne effektivisering af kommandostrukturen frigør vi ressourcer, som kan anvendes til forsvarets opgaveløsning,” afslutter Gitte Lillelund Bech”

Tilpasningen omfatter udelukkende forsvarets kommandostruktur og ikke forsvarets opgaveløsning i regionen. Som del af forsvarsforlig 2010-2014 gennemføres der i forligsperioden en omfattende analyse af forsvarets fremadrettede opgaveløsning i Arktis.