Udenrigsminister Anders Samuelsen siger:

”Danmarks radarbidrag til indsatsen mod ISIL er værdsat af koalitionen og fortsat efterspurgt. Derfor har regeringen besluttet, at bidraget skal forlænges. Koalitionens indsats har betydet, at næsten alle ISIL-kontrollerede områder er befriet. Men kampen er ikke slut, og terrororganisationen udgør stadig en trussel i både Irak og Syrien. Derfor ønsker vi, at Danmark fortsat skal yde et markant bidrag til den internationale koalitions kamp mod ISIL – både militært og civilt.”

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen siger:

”Med forlængelsen af radarbidraget viser Danmark sin vedholdenhed i kampen mod ISIL. Det meget efterspurgte radarbidrag har bidraget til koalitionens fremgang, men det er nu afgørende, at resultaterne konsolideres og udbygges. De danske radaroperatører bistår dagligt med at styre koalitionens fly, og den mobile radar i Irak sørger for et stabilt radarbillede til stor gavn for koalitionen. De danske soldater har vedvarende siden 2016 leveret en betydningsfuld indsats til støtte for koalitionens luftoperationer, som vi kan være stolte af.”

Baggrund
Folketinget vedtog i november 2015, at Danmark skulle bidrage med en radar til den internationale koalitions kamp mod ISIL. Det blev besluttet, at radaren skulle udsendes i ét år, med mulighed for forlængelse. Jf. den seneste forlængelse skulle radaren have været hjemtaget i januar 2019. Regeringens beslutning i dag betyder, at den nu hjemtages i januar 2020.

Alle Folketingets partier med undtagelse af Enhedslisten og Alternativet stemte for regeringens beslutningsforslag B 8 i november 2015. Med beslutningen blev op til ca. 30 personer udsendt som led i det danske radarbidrag, heraf op til 20 operatører til koalitionens kontrol- og varslingscenter på Al Dhafra-luftbasen i De Forenede Arabiske Emirater og 10 personer med selve radaren til Al Asad luftbasen i Irak.

Det danske radarbidrag har siden januar 2016 været udsendt til Al Asad-luftbasen i Irak og Al Dhafra-luftbasen i De Forenede Arabiske Emirater og har været meget værdsat i koalitionen. Bidraget medvirker til at etablere et luftbillede i operationsområdet i det vestlige Irak og østlige Syrien. Radaren har leveret input til koalitionens kontrol- og varslingscenter i knap 24.000 timer siden starten for bidragets indsættelse.