Med en forværret sikkerhedssituation i nærområdet sætter Danmark og Sverige ekstra fokus på forsvarssamarbejdet. Begge lande arbejder på at styrke deres hjemlige forsvar, men de to forsvarsministre ønsker også et endnu tættere samarbejde mellem landene. 

 ”Vi har allerede et godt samarbejde med Sverige og de øvrige lande i Norden. Men den svenske forsvarsminister og jeg tror på, at vi kan udvide samarbejdet endnu mere. Og det er nødvendigt, at vi står sammen, når vi i vores baghave har et utilregneligt Rusland, der på Krim flyttede grænser med militær magt, og som opruster i nabolaget. 

 Ved at udvide vores samarbejde står vi stærkere, og derfor skal jeg i dag med forsvarsminister Hultqvist bl.a. drøfte mulighederne for fælles øvelser, vejen frem for lettere adgang til hinandens territorium, mere erfaringsudveksling i forhold til bl.a. cyberangreb, fake news og misinformation”, siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen.  

Danmark og Sverige underskrev i januar 2016 en rammeaftale for styrket militært samarbejde. Det er bl.a. initiativerne i denne aftale, som ministrene skal drøfte samt muligheden for yderligere initiativer.